Aki szakmabéli és eddig nem egy barlangból szakmabéliskedett, az tudja, hogy minden év júliusának utolsó péntekén tartják a Rendszeradminisztrátor Megbecsülésének Napját, kedveltebb nevén a Sysadmindayt. Ez volt ma, én meg elmentem rá.

Bár én nem vagyok rendszergazda, mégiscsak szakmai rendezvény és érdekesnek ígérkező is volt a program. A városligeti sörsátorban lehetett szépen gyülekezni délután háromtól. Az ezres beugró kifejezetten barátságos, főleg ha azt nézzük, mi mindent vágtak az emberhez holtingyen, nem beszélve a raklapnyi megszerezhető cuccról mindenféle nyereményjátékokon meg műveltségi vetélkedőn. Alanyi jogon járt sör és virsli, de kellőképpen vastag arcbőrrel egy komoly vacsorát le lehetett tolni a Hacktivity standon folyamatosan utánpótolt zsíroskenyér készlet megdézsmálásával.

A mintegy négyórás program három nagy elem köré épült. Az első kettő egy-egy kerekasztal beszélgetés volt, majd zárásként Hajós András stand up comedyzett. A szünetekben a Netacademia tartott szakmai kvízt. A komolyabb részén általuk szervezett képzéseket lehetett nyerni, a kevésbé komolyabbakon a már rutinosabbak számára más konferenciákról ismert szokásos netacadémiás raktárkészlet - ethical hacking póló, bögre - apasztása volt a cél (nyertem egy pólót, mert leggyorsabban ismertem fel az üres string LM hashét, meg egy bögrét, mert megmondtam egy felparaméterezett netcat funkcióját). Közben pedig folyamatosan lehetett nézegetni kiállítói standokat, amiből csak párat jegyeztem meg, de akit érdekel, a honlapon fent van az összes.

Az első kerekasztal beszélgetés elvileg a rendszergazdákról alkotott sztereotípiákról szólt volna, ami egy darabig igaz is volt, aztán a végére átment karriertanácsadásba infósok részére. Abban minden résztvevő egyetértett, hogy az emberi tényező (tudjátok, jó kommunikációs készség, csapatjátékos etc.) legalább annyira fontos egy munkatárs kiválasztásánál, mint a szakmai tudás és a szakmai elhivatottság. Ez a rendkívül ocsmány "el kell tudnod adni magad" frázissal foglalható össze legjobban.

A másik kerekasztal a vállalatnál történő informatikai beszerzések folyamatában kereste a rendszergazdát. Többen panaszkodtak, hogy még ma is sok helyen dívik, hogy az informatikát nem befektetésnek, hanem szükséges rossz költségnek sorolja be az, akinél a kassza van. A döntésekbe többnyire azért szerencsére bevonják azt, aki majd szopik a cuccal. Szó volt a salesesről, aki a sivatagban is a homokot, illetve, hogy aki ilyesmit árul, az jól teszi, ha személyesen is jóban van a rendszergazdákkal. Komoly bizniszek múlhatnak a személyes ismertségen. És még egy jótanács kereskedőknek: műszaki embernek szánt irományba csak a lényeget. A bullshitet hagyd meg a hozzád hasonló hozzá nem értőknek. (Aki nem ismerné, itt fakultatívan megtekinthető a témában Z saját élményekből táplálkozó prezentációja.)

Levezetésképpen Hajós Andrást hívták meg dumálni egy félórát. Két okból jár neki piros pont. Az egyik, hogy a célközönséghez alkalmazkodva infós poénokat hozott, a másik, hogy ez kifejezetten intelligens informatikai humor volt, ami szakmailag is megállta a helyét. Ez pedig alig lenne elvárható egy szociológustól, és most mégis. Sikerült szerencsére kiszakadni az idétlen szóviccekből, meg az arra építő "vicceskedésből", hogy a vindóz mindig lefagy.

A legvégén még tartottak egy karszalag-sorszám alapú nyereménysorsolást, amire a cuccokat a szponzorok ajánlották fel és kifejezetten értékes dolgok kerültek terítékre, a pendrive-tól a mindenféle érdekes mütymürütyön és az ip kamerán át egy Xerox nyomtatóig. A kellőképpen erősek szétkalapácsozhattak pár kiszuperált pc-t (az IBM vasa meglepően jól bírja a verést), az pedig már csak egy tejszínhab az egész tetején, hogy kifelé még a kezembe nyomtak egy szatyornyi cuccot néhány aprósággal. A Leszarom tablettának kifejezetten örültem.

Egyetlen egy negatívumot tudok csak megemlíteni, de ez inkább a helyiség, mint a szervezők hibája. A beszélgetések gyakorlatilag egy légtérben voltak a standokkal, így végig komoly háttérzajt kellett kompenzálnia a hangosításnak, amit amúgy elég jó hatásfokkal meg is tett. Ja, és ha jól láttam, nem volt wifi.

Összességében ez egy kurvajó rendezvény volt. Gratulálok a szervezőknek, ha tehetem, én jövőre is elmegyek.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://breach.blog.hu/api/trackback/id/tr913110534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása