wagnerpeter blogján utóbbi poszt témája a most elfogadott nembiztos (szleng, =nemzetbiztonság) stratégia. A 2004-es verzió (ami a blogon linkelve van az vmi kivonat, szal lufi), versus a jelenlegi. Nem célom semmiféle elemzést készíteni, csak az informatikai cuccokra greppeltem, ezeket paste.

A 2004-es stuff:

II.1.6. Az információs társadalom kihívásai

[blablabla]... Az informatikai infrastruktúra technikai és szellemi feltételeinek biztosítása mellett ügyelni kell e rendszerek védelmére és a megfelelő tartalékok képzésére is. Az informatika számtalan lehetőséget teremtett a társadalom számára, de fokozta annak veszélyeztetettségét. A számítógépes hálózatok és rendszerek sebezhetősége, túlterhelése, az információlopás, a vírusterjesztés és a dezinformáció kockázati tényezőt jelent az ország számára.

III.3.7. Információs rendszerek védelme


A technológia rohamos fejlődésének korában új feladatként jelentkezik a korszerű és biztonságos informatikai infrastruktúra kialakítása és a kormányzati információs rendszerek védelme. A kormányzati információs rendszert fel kell készíteni a kibernetikai támadások megelőzésére és kivédésére. A védelem sikere érdekében szoros koordináció szükséges mind a szövetségesekkel, mind az informatikai és távközlési szolgáltatók, valamint kutatóközpontok között.

A 2012-es jelnlegi stuff: (31.-es pont, "Kiberbiztonság")

Az állam és a társadalom mûködése – a gazdaság, a közigazgatás, vagy a védelmi szféra mellett számos más területen is – mind meghatározóbb módon a számítástechnikára épül. Egyre sürgetõbb és összetettebb kihívásokkal kell számolnunk az informatikai- és telekommunikációs hálózatok, valamint a kapcsolódó kritikus infrastruktúra fizikai és virtuális terében. Fokozott veszélyt jelent, hogy a tudományos és technológiai fejlõdés szinte mindenki számára elérhetõvé vált eredményeit egyes államok, vagy nem-állami – akár terrorista – csoportok arra használhatják, hogy megzavarják az információs és kommunikációs rendszerek, kormányzati gerinchálózatok rendeltetésszerû mûködését. E támadások eredetét és motivációját gyakran nehéz felderíteni. A kibertérben világszerte növekvõ mértékben jelentkezõ nemzetbiztonsági, honvédelmi, bûnüldözési és katasztrófavédelmi vonatkozású kockázatok és fenyegetések kezelésére, a megfelelõ szintû kiberbiztonság garantálására, a kibervédelem feladatainak ellátására és a nemzeti kritikus infrastruktúra mûködésének biztosítására Magyarországnak is készen kell állnia.

a) Elsõdleges feladat a kibertérben ténylegesen jelentkezõ vagy potenciális fenyegetések és kockázatok rendszeres felmérése és priorizálása, a kormányzati koordináció erõsítése, a társadalmi tudatosság fokozása, valamint a nemzetközi együttmûködési lehetõségek kiaknázása.

b) A nemzeti kritikus információs infrastruktúra védelmének erõsítése mellett szövetségeseinkkel és EU-partnereinkkel együtt arra törekszünk, hogy az információs rendszerek biztonsága erõsödjön, valamint részt vegyünk a megfelelõ szintû kibervédelem kialakításában.

Thats all...

A bejegyzés trackback címe:

https://breach.blog.hu/api/trackback/id/tr714191971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása