Cyber Coalition Exercise

Címkék: nato kozbeszerzes

2011.12.22. 22:36

honvedelem.hu:

Magyarország először vett részt a 2009 óta minden évben sorra kerülő, „Cyber Coalition Exercise” elnevezésű kibervédelmi gyakorlaton. A december 12–15. között megrendezett gyakorlat magyar tapasztalatairól december 16-án, pénteken tartottak sajtótájékoztatót a Nemzeti Biztonsági Felügyelet (NBF) budapesti székházában.

A négynapos gyakorlat során azt vizsgálták, hogy egy, a szövetség logisztikai rendszereit, légi közlekedését érintő célzott hackertámadás mekkora mértékben lenne képes befolyásolni, illetve megbénítani ezeket a rendszereket. Keresték arra is a választ, hogy a támadás a tagállamok szintjén hogyan befolyásolná a civil lakosságot ellátó kritikus infrastruktúrát.

Frész Ferenc, az NBF kibervédelmi központjának vezetője elmondta: a magyar értékelés szerint rendkívül sikeres volt a gyakorlat, s az ennek köszönhetően létrejött forgatókönyvet egy esetleges valós kiberakciót követően is alkalmazni lehet. Hozzátette: a gyakorlatot a NATO jövő februárban értékeli.

Frész "információkitakarás" Ferenc a Kürttől igazolt át az NBF-hez, jelenlegi titulusa "Cyber Defence Management Authority".

Na, erre már aszondom kurvára ideje volt már, zsír. A NATO ráfeszült, szóval foglalkozva lesz a témával. Az tuti hogy első lépésben bemérik a parát, így kell lennie. Az is oké hogy ez pénzbe fog kerülni, ez elkerülhetetlen. Még az is oké hogy a parákat orvosolni kell, és az se lesz olcsó. Viszont az a nem mindegy hogy tényleg feltakarítjuk a szart vagy szétkenjük. Közbeszerzés lesz belőle, 100 millió huffér' lepentesztelik (==nessus? :"") a scopeban megjelölt infrastruktúrákat, 70 csillióér valaki ír majd egy 7600 oldalas elemzéses akcióterves dokumentációt (amit végül senki nem fog elolvasni de a nettónak kell valamit villantani), 640 bazillióért meg beszerzik a kibebaszott tűzfalakat, siemeket, szoftvereket, supportot, éééééésaf%#!omtudja mit találnak még ki amivel dellát akasztani lehet. Így működik ez ebben az elbaszott kis országban, és lehet engem kurvaanyázni, de mind tudjátok hogy igazam van.

És tudjátok mit? Az ITSec ipar gyönyörű, de csak addig amíg kihívásokat kerestek, a technológia mélyére bújva keresitek a patch mögött az ösvényt, napokig vagy hetekig szopatjátok magatokat egy nyavalyás poc miatt, azzal keltek, azzal fekszetek, a monitor fölött éltek, a hamutartóban púposodó cigaretta csikkek, a pizzás dobozok és kiürült kólásflakonok között görnyedve éjszakáztok amíg az ablakon át rátok nem köszön a reggeli nap első sugara... És miért ez az egész? Azért a győztes érzésért amit akkor kapsz meg ha sikerül, a kibaszott kihívás miatt, mert tudod hogy képes vagy rá.

Hogy mit akartam ezzel mondani? Hát őszintén szólva fingom nincs, csak elkezdtem írni egy postot valami natos cikk alapján, és ez lett belőle... :DD Egy percre nem figyelek oda és ilyen kitöréseim vannak... öregszem baszod...

A bejegyzés trackback címe:

https://breach.blog.hu/api/trackback/id/tr683485945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

synapse · http://www.synsecblog.com 2011.12.23. 03:09:02

Ja igen, jon majd a Krt mega Blbt es jol megpentesztelik. Aztan majd kiddie-k bemennek ott ahol a legegyszerubb es baszhatjak az osszes tuzfalukat. Viszont ha abba belegondolsz hogy itt nem rendszereket hackelnek az urak hanem kormanyokat (es nem is keves sikerrel) akkor bizony win van mert bezsebeltek a cseszettsok lovet.

synapse

detritus 2011.12.23. 20:23:23

Szerintem azt akartad mondani, hogy "senkiháziak kezében van az IT security szakma". ((c)Z)

_2501 2011.12.24. 00:36:06

@detritus: hát... ez egy jó mondás.. de nem. :) kétféle itsec van: az egyikből kurva nagy jattokat lehet csípni, a másik pedig az amikor kompromittálod a célpontot. undorító világ az öltönyös díszköcsögök világa. nem irígykedem a pénz miatt, és nem sajnálom egy kicsit sem.. egyszerűen csak nincs hozzá gyomrom... -_-
süti beállítások módosítása